motto: Žij okamžikem, protože ta chvíle kterou prožíváš, se už nikdy nedá zopakovat...

sobota 6. února 2016

Vdolky nebo koblihy?

Nikdy jsem moc nechápala, co je vdolek a co kobliha.
Mám pocit, že co domácnost, to názor, stejně jako lívanec X palačinka :-).
Řekla bych že vdolek je pečený a kobliha je smažená.
Ale co s tím, co je plněné a co prázdné?
Už od dob mé babičky bývaly u nás vdolky ty prázdné, jenom těsto.
Pokud byly třeba k čočce, pekly se na plechu, pokud na sladko, smažily se na oleji.
No a o nich bude právě dneska řeč :-).
Protože ty klasické , tedy asi koblihy- uvnitř s marmeládou, 
se dělaly dnes na masopust a ve větším vydání pak koupíme v každé dobré pekárně.
Tak já přináším ty prázdné, s dírou uprostřed, jak jsme dělali s naší babičkou.
u nás smažené vdolky:


Recept je za ty roky zjednodušený na moderní hrnky, 
ale chutná jako kdysi...
Takže,rychle,stručně:

1 hrnek mléka,1 kvasnice,2 lžíce cukru- nechat vzejít kvásek
Přidat k:
3 hrnky polohrubé mouky, 4 lžíce cukru, 6 lžic oleje, 2 žloutky, van.cukr, sůl
Klasicky zpracovat, nechat vykynout těsto.

Vyhazovat lžící jako na buchty, udělat bochánky, nechat asi 15min.kynout.
Než hodíme do oleje, prsty od středu vytáhneme uprostřed díru skrz ;-) 
Potom v rozpáleném oleji smažit z obou stran-jde to rychle.
A po odsátí na ubrousku pak mlsáme s tím co máme rádi...
Třeba tvaroh s ovocem v létě, povidla s tvarohem, nebo se šlehačkou v zimě ;-) 


U nás ale vedou stejně ty podle babičky- s rozdušenými jablky,
rodinný recept, jablíčka které zavařujeme už na podzim a jsou jen pro toto báječné,
ale brutálně nedietní jídlo ;-) 


Takže za mě, vůbec ne dietní, ale dokonalé v každém kousnutí...

PS: čím to je, že ty nejméně dietní jídla jsou táááák báječné ;-) 

6 komentářů:

  1. Nase deti koblihy miluji, tak jsem si rikala, ze bych je mohla zkusit i doma, tohle by mohlo byt reseni. Diky:-). M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkuste,může se jíst jakkoliv ;-) budu ráda,když budou chutnat jako nám... H.

      Vymazat
  2. Hi dear friend !! Que deliciosa receta ..baberas .. Espero que tengas un buen comienzo de semana
    Cariños

    OdpovědětVymazat
  3. Gracias y felices días! H.

    OdpovědětVymazat
  4. Já si myslím Hani, že rozdíl je v tom, že kobliha je plněná uvnitř a vdolek se pěkně hutně maže na povrchu a nahoru se nakupí šlehačka nebo tvaroh. Jejda, sbíhají se mi sliny :o)))). Moje maminka dělala úžasné...
    Ála

    OdpovědětVymazat
  5. Milá Alenko, já rozdíly fakt neřeším, hlavní je vždycky nakonec chuť :o)) H.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za váš čas a chuť, přidat mi sem i pár řádků ...