motto: Žij okamžikem, protože ta chvíle kterou prožíváš, se už nikdy nedá zopakovat...

čtvrtek 25. února 2021

Bylo jich málo ...

Po dlouhé době vás nevezmu ven,
ale zůstaneme u mě doma.
Ráda se motám v kuchyni,
raději ale než vařím, tak peču.
Snad proto, že výsledek mého snažení vydrží o chlup déle,
než pár minut...
Sladké peču cokoliv
a když je do obchodu daleko,
začala jsem více fušovat do řemesla občas i pekařům...
Nikdy bych nevěřila,
jak upéct čerstvé pečivo je jednoduché.
Takže dnes můžete kouknout,
jak se u nás pod kopci pečou obyčejně neobyčejné
Bulky, Dalamánky,
říkejte jim, jak chcete...


Recepis je opět jednoduchý jako písnička.
Většinu důležitostí, krom možná droždí, má doma asi každý,
takže kdykoliv, třeba do hodinky může tyhle lesklé bochánky mít každý.
Neboť základním bonusem je:
těsto N-E-K-Y- N- E

Potřebujete jen:

370 ml teplé vody
1 kostku droždí
1,5 lžičky cukru

nechat vzejít kvásek, ten potom vlít do:
600g hladké mouky / možno část nahradit žitnou/
5 lžic oleje
2 lžičky soli
kmín
Zpracovat těsto a HNED dělat bulky/ dalamánky/
Nahoru udělat zářezy, potřít vejcem,
a ještě kmín a hrubá sůl



V té stejné době, kdy tvarujeme bochánky, předehřát troubu na 200st.
Peče se hned cca 20 minut.

Z dávky je cca 12 bulek



No a potom už jen chránit vlastním tělem,
aby vydržely aspoň některé vychladnout.



Za mě a všechny doma už není nad ty domácí 
a navíc s láskou pečené.
Zkuste, uvidíte, jak to bude u vás...

Stojí to za pár chvil v kuchyni,
kdy navíc budete mít nejlepší vůni po celém domě,
co ani žádná značková aromka nevykouzlí.
Navíc se na vás patrně budou všichni usmívat 
a ještě vás budou i chválit, 
tedy až patrně sní tu úplně poslední,
protože není čas se zdržovat mluvením, dokud jsou,
protože kdo zaváhá...




Anebo jich prostě zase bylo málo...


A co vy? 
Pečete taky doma?
Mám pocit, že tahle divná doba nás všechny nějak víc drží v kuchyni
Tak jestli vás to kuchtění ale často moc nebaví,
tak třeba zkuste občas něco nového
a třeba najdete i v tom "musím",
 aspoň kousek "ráda"...

Pečení nám umožňuje soustředit se na přítomný okamžik 
a nezaobírat se úzkostnými myšlenkami na budoucnost...



23 komentářů:

  1. Hani, hned si to jdu zapsat a o víkendu zkusím udělat. Pak podám report)))
    Papa a díky za recept.
    P. S. Na jaře jsem pekla chlebík.

    OdpovědětVymazat
  2. Hned bych si jednu dala s máslem, ještě vlažnou a třeba lučinu a šnytlík. Vypadají skvěle. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj.přesně takto to stačí, v jednoduchosti je krása. Hezké dny i vám.

      Vymazat
  3. Hani, vypadá to dost mňamózně. Taky doma peču - mimo buchet a moučníků chleba, housky, rohlíky. Ale ne pořád, to bych nic jiného nedělala, neb máme velkou rodinu a stále plný barák lidí. Je to vždycky ihned pryč. K tomu si dáme vždycky ještě mléko ze statku a nemá to chybu. Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Presně tohle znám. Dobrot je pořád málo, ale když pak vidím, že chutná cokoliv udělám, má smysl za čas zase zapnout troubu.
      Tam ať vám chutná a fajn se žije.

      Vymazat
  4. Hani, fajn recept, ten určitě vyzkouším. Já v loňském lockdownu zkoušela housky. Teď jsem spíš pekla sladké, ale nějaké dalamánky určitě vyzkoušet chci. A to, že nekynou je fajn zrychlení :). Asi prubnu poloviční dávku (jsme 2, tak by možná 12 dalamánků bylo trochu moc).
    Měj se moc pěkně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, určitě stojí za vyzkoušení. Když zbudou, dají se třeba rozpéct. Neztratí se ;o). Měj se co nejlépe.

      Vymazat
  5. Peču domácí pečivo docela často, už jsme si zvykli mít své. Zatím vždy připravuji těsto kynuté, takže určitě vyzkouším Hani tvé nekynuté, to mne zaujalo velmi.
    Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, tak ať se pečení vždy vydaří.
      Opatrujte se i vy.

      Vymazat
  6. Haní, pekla jsem když byly holky ještě doma, ale tyhle stojí za zkoušku. Měj se hezky. J

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je nespočet receptů, každý má skoro nějaký. Je to asi jedno. Jen stojí za to mít doma vůni jako v pekárně, aspoň občas. Mějte se moc fajn.

      Vymazat
  7. Vidím nejen úžasné dalamánky, které určitě vyzkouším, ale i krásného ochutnávače! Peču často a pořád ráda!
    Haničko, měj příjemný den! Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vím, že ty jsi zdařilá pekařinka, tak ať se vždycky dílko podaří a chutná.
      Jinak jj.to je můj věrný pomocník Kuba, je to mazel domácí.

      Vymazat
  8. Hani, tak tenhle recept si ráda zapíšu a vyzkouším. Líbí se mi ta jednoduchost :o)
    Já to mám v kuchyni, doma a vlastně i v práci během covidu pořád tak nějak stejně. Pracujeme s manželem spolu sami, klienti k nám chodí zřídka. Jen už mi chybí nějaká ta kultura, kafe s kamarádkami. Po netu to není ono. Ale zase jsem si ten volný čas vyplnila školou :o) Někdy až moc :o)
    Hani, měj prima dny.
    Petta
    PS:zdravím chlupáče

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peti, vím, že nám teď chybí mraky věcí, ale zase jsme se naučili spoustu jiných...ať se máte hlavně co nejlépe.

      Vymazat
  9. Dalamánky vyzkouším, protože už jen od pohledu se mi líbí a receptík je taky OK.
    Peču docela často - ale víc sladké. Takže změna na škodu nebude.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, vyzkoušej, snad budou chutnat i u vás. Ať se vám daří v téhle zvláštní době...

      Vymazat
  10. Ahoj Haničko, bulky určitě vyzkuším. Vypadají výborně a určitě i tak chutnají. Ráda zkouším nové recepty. V týdnu jsem pekla klasiku - bábovku.
    Měj krásné a pohodové dny. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, zkus, uvidíš, jak budou chutnat u vás. Taky se mějte hezky.

      Vymazat
  11. Hani, dalamánky mi nějak utekly. Vypadají krásně a jak jsem psala u Stáni, brzy vyzkouším. Díky za recept.
    Přeji pohodové dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, to nevadí ;o). Snad budou chutnat i u vás. Měj se taky moc fajn.

      Vymazat

Děkuji moc za váš čas a chuť, přidat mi sem i pár řádků ...