motto: Žij okamžikem, protože ta chvíle kterou prožíváš, se už nikdy nedá zopakovat...

sobota 24. března 2018

Zapomenutá buchta ...

Když jsem před časem přemýšlela,
jakou sobotní buchtu zase vytvořím,
sáhla jsem do svého letitého Receptářského deníku
a zavzpomínala si.
Že už podle něj peču přes dvacet let ve své domácnosti
a spoustu receptů jsem si opisovala v době,
kdy jsem se začínala motat v kuchyni,
už to je víc než třicet let...


A jak jsem tak četla recepty z minulého století,
představovala si, kdy jsem kterou zkoušela naposledy...
Mám pocit, že snad jsou i módní buchty spojené s určitou dobou,
které se předávaly z rodiny do rodiny 
a pekl je pak kde kdo...
Třeba Šlehačkovou roládu, buchtu z Margot čokolády, Kefírovou buchtu,
no a mezi těmito letitými poklady
na mě vykoukla Limonádová buchta...


Buchta, co díky jednoduché přípravě byla u nás taky roky stálicí
a ve své době i v mnoha jiných domácnostech...
Tak jsem si zavpomínala na školní roky
a pustila se do ní...


Limonádovka
jednoduchá buchtička stejně jako písnička:

3 vejce, 30 dkg moučky, 8 lžic oleje, 45 dkg plohrubé mouky,1 prášek do pečiva
a nakonec jedna limonáda...
No a právě ta limonáda byla jediný problém-
musela jsem zavzpomínat a popřemýšlet,
kolik že ml. ta žlutá bublinková limonáda měla obsah...
Tipla jsem to na 300ml- a já vyměnila "žlutý poklad" za Fantu.
Toť vše, vyšlehat a upéct na 180st, asi 25 minut...

Nahoru připravíme ještě polevu:
8 lžic másla, 20 dkg moučky, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa

Nalijeme ještě na teplou buchtu


No a pak už můžeme jen u kafíčka vzpomínat na časy dávno minulé...
A co vy a letité recepty, zkusili jste poslední dobou nějaký zapomenutý?


Nikdy není tak špatně, aby to čokoláda nemohla vylepšit...


20 komentářů:

  1. Hani, na žádný zapomenutý recept si nevzpomínám - asi už paměť není co bývala. Ale z těch letitých, co jsem si jako "ucho" v práci opisovala od starších kolegyň, pořád peču jogurtový koláč s ovocem. A z těch, co jsem se naučila od mámy, je stálicí hrnková olejová bábovka.
    Dneska váhám mezi muffiny s jablky (mám v lednici dvě, co je třeba spotřebovat) a právě tou bábovkou, kterou už jsem nepekla docela dlouho.
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj. olejovka, to je stálice. Je fajn, že sis se mnou zavzpomínala.
      Měj se sladce. :o)

      Vymazat
  2. Hani,
    zrovna minulý týden jsem ze svého letitého sešitu opisovala kamarádce Míša řezy a tak si počítala, jak ten recept mám dlouho...došla jsem k závěru- že je starý - jako ta kamarádka!!! Ano takže minulé století.. zrovna tyhle Míša řezy se u nás pekly dost často..děti je milovaly- a víš co- tvaroh kostka stála 2,50...:o) a taky Be-be řezy- to byl kdysi hit...Limonádovou buchtu mám taky napsanou a už je to dávno, co jsem jí pekla...a pak jsme s babičkou pekly- mám to napsané jako Babiččin piškot s ovocem, spodek piškot a na to ovoce z kompotu- nejlepší byly meruňky- šťáva z kompotu se dolila vodou a uvařil se puding a nalil na to ovoce...to jsem vyžadovala pořád...
    Hani, děkuji za hezký příspěvek- hezky jsem si s tebou zavzpomínala...
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, přesně o tom jsem mluvila, že většina receptů je stejná napříč republikou...
      Míša řezy jsou hooodně žravé :o), ale při ceně tvarohu už mi teď taky až tak moc dobré vážně nepřipadají...Be-be řezy taky super, a pudinkové želé, kam se hrabe Oetker :o)...
      Díky za vzpomínání. Měj se moc hezky

      Vymazat
  3. Hani, staré dávné recepty mám taky moc ráda. Ta nostalgie s nimi spojená, vzpomínání :)
    Měj se moc hezky, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není nad vyzkoušené skvosty, občas stojí za to je vyhrábnout z propadliště minulosti...
      Díky moc, že sis vzpomněla se mnou.Hezké dny i k vám.

      Vymazat
  4. Haničko, hezké vzpomínání, ale musím napsat, že maminka tyto buchty nepekla. U nás se pekla klasika, buchty,bábovka, makový závin či ovocný koláč. Asi maminka nerada zkoušela nové věci. Recept jsem si opsala a určitě vyzkouším, vypadá lákavě. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivi, klasika jako kynuté buchty je kapitola sama pro sebe- Honzovky jsou sen....
      Budu moc ráda, když si na tuhle Limonádovku někdy vzpomeneš. Měj se moc fajn.

      Vymazat
  5. U nás jsou asi nejstarší a také nejosvědčenější recepty perník a olejová bábovka. To byla klasika, kterou jsem pekla poměrně často. Jarka mi připomněla ovocný moučník s ovocem a pudinkovo - ovocnou polevou, dělala jsem ji úplně stejně. A to je ta buchta, na kterou už jsem skoro zapomněla:-).
    Měj klidnou neděli Hanko
    Henrieta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V každé rodině je spousta osvědčených stálic, ale někdy stojí za to povzpomínat a oprášit staré dobré, ale pozapomenuté dobroty...
      Hezké dny i tobě.

      Vymazat
  6. Hani, začínala jsem ve stejné době a tahle buchta byla moje nej nej :)
    Diky za připomenutí. Eva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj. jak jsem na tu dobrotu mohla zapomenout. Snad je to s tím, že ta žlutá sklenice limče už mezi těmi stohami plastu v obchodech, není vidět...
      Tak ať se popřípadě to sladké vzpomínání vydaří.

      Vymazat
  7. Jů Hani tu jsem také našim synům pekla když byli ještě prťavci.😉
    Páni to je let.. radši nepočítám.Moc děkuji za připomenutí.Budu se muset také juknout do své stařičké kuchařky.. Posílám pozdravy a přání krásné neděle.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni, tak držím palce, ať vyhrábneš taky nějaký sladký poklad...
      Měj s moc hezky.

      Vymazat
  8. Hani, Limonádovou buchtu neznám, ale vypadá dobře a tak ji možná zkusím. Jak jsem Ti kdysi psala, mám také sešit na recepty, který už je hodně starý. Mám v něm jeden z prvních receptů (vařenou buchtu, základ se rozvaří v pískáku) od kamarádky, když nám bylo 17. A buchtu peču dodnes, chutná i našim dětem.
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, tak tuhle zase neznám já, hold asi Čechy a Morava měly rozdílné odzkoušené dobroty :o)
      Měj se moc fajn a šťastný dojezd z cest.

      Vymazat
  9. Hani,tak to je moc mily recept, rychly, to zkusim! Dnes uz mam hotovy pernik, ale priste zkusim na tuto buchtu vzpomenout. Hezke jarni dny. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci, zkus upéct, kdo má rád vůni limonády a chuť čokolády, je to něco pro něj...
      Hezké a sladké dny.

      Vymazat
  10. Haničko, musím se smát! Tuhle buchtu mám napsanou ve svém letitém sešitě jako kofolou (jde tam prostě o ty bublinky a cukr) a recept jsem dostala od manželovi babičky. Svého času byla velmi populární, díky moc, musím ji zase někdy upéct.
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, jj. nebo tak, ale Kofola už byla dražší, tak myslím, že proto se u nás dělala tahle :o).
      Tak ať se oprášený recept povede. Hezké dny i k vám.

      Vymazat

Děkuji moc za váš čas, přidat mi pár řádků ...