motto: Žij okamžikem, protože ta chvíle kterou prožíváš, se už nikdy nedá zopakovat...

pátek 20. ledna 2017

Buchty, nejen pro Honzu ...

Zkrátka pro všechny milovníky těch klasických,
vůbec ne dietních, buchet kynutých...
Je to klasika, kterou všichni znají.
Znají, ale ne všichni umí,
nebo se vůbec o ně ze strachu nepokusí...



Vyrostla jsem v rodině, kde se buchty, moučníky, prostě cokoliv sladkého
dělalo na každý víkend.
Nepamatuju si, že bychom jako děti neměly na neděli  něco dobrého v troubě na plechu.
Proto i každá návštěva si u nás vždycky přišla na své.
Moje mamka je za ty roky učiněná "sběračka receptů".
Stejně jako já, tuhle její zálibu opisovat, vystřihovat a zkoušet vyzkoušené,
jistojistě po ní podědila.
Příznivci zdravé stravy a dietáři by z nás určitě radost neměli, 
ale když ta "buchta ke kafi" je taková lahoda
a navíc klasika je klasika ...

Receptů na kynuté buchty máme taky na kuchařku,
ale tenhle je roky prověřený a povede se vždycky na 100%.
Díky sádlu, jsou buchty pořád měkké a pokud je ubráníte, jsou fajn i třetí den :o).
Takže opět rychle, stručně, jednoduše...

Kynuté buchty

250 ml mléka
3 lžíce cukru
30g kvasnic
2 žloutky
1 vanilkový cukr
110g sádla
citrovová kůra
1/2 kg hladké mouky
sůl

Mléko nechat přihřát, dovnitř lžíci cukru a rozdrobit kvasnice.
Pořádně rozkvedlat - nechat vykynout
Tip:Uvnitř kvásku nechávám kovovou lžičku, nevím, ale prý pak kvasnice rychleji vzejdou :o)...

Žloutky rozmícháme se zbytkem cukru, nalijeme rozpuštěné sádlo, vanilkový cukr, citr. kůru
Přidáme mouku, sůl a přilijeme vykynulý kvásek.
Zpracujeme těsto, které je hladké a nelepí se.
Nechat vykynout asi hodinku.



Pak vyválet dva válečky, nakrájet stejné kousky
/- tím odpadne lžičkou odebírat a pak teprve dělat placičky/.
 Dovnitř tvaroh se žloutkem+ s cukrem / rozinky/
nebo povidlí+ skořice+ cukr+rum nebo mák+cukr+ trochu mléka,marmeláda, nutela...
jak kdo má rád.
Uzavřít, zakulatit, dávat spojem dolů na pečící papír vedle sebe. 
Potřít dokola a shora ještě trochu sádlem.
Nechat ještě asi 15 min pod utěrkou a pak péct na 170 st asi 30 minut.
Toť vše....

Vím, že to není nic moderního, převratného, žádné raw ani cool,
Přesto se pečou staletí a snad ještě pár let budou.
Spoustě lidí pořád chutnají,
takže i Honza z pohádky by je do ranečku do světa určitě ještě bral....



Jestli zkusíte, ať chutnají jako nám...



středa 18. ledna 2017

Slunce, mráz, sníh a led ...

Ticho a klid,
jen já a cesta...


Kdykoliv, v kterékoliv roční době,
vždycky po ní půjdu ze všech cest nejraději...
Tady jsem vyrostla, tady jsem doma, tady to mám nejraději ...
Zvu vás zase se mnou...



  

Až k hájence, ve které bydlím v mých snech ...



  

Až k potoku, kde letošní zima vytvořila ledové bloky...
  


A jsme u konce...
Děkuji, že jste došli se mnou zase až sem ...





čtvrtek 12. ledna 2017

Čaj o páté i po páté, ale v zimě ...

Nevím, čím to je, ale čaj piju zásadně a pouze v zimě.
Stejně tak červená jablka z naší zahrady mi chutnají nejvíc taky v tuhle dobu.
Letos o to víc, protože ta letošní zima, je vážně ta pravá- studená, mrazivá, bílá ...

Ale zpátky k čaji...
Možná jsem dlouho nenašla čaj, který by chutnal celé naší rodině bez rozdílu.
Nejsme žádní čajoví experti, takže chci kupovat čaje dostupné a ideálně aby nestály balík...
Náhodou jsme si našli před pár lety firmu Sonnentor,
kde mmj. čaje, přesně pro naši chuť umí vyprodukovat.
Je to skvělý tip i na rodinný výlet, kde se můžete podívat, kde tahle voňavá dobrota vzniká...



Přece jenom Čejkovice máme ale malinko z ruky, proto je fajn, 
když teď jde tyhle čaje očichat, ochutnat a vybrat ve voňavém obchůdku i v námi dostupném Brně.
Naše volba na poslední zimy je proto jasná...
Navíc i krabička umí zahřát, když kouknete na tyhle roztomilé obrázky...


A kde nejlépe zvěčnit tuhle čajovou parádu, než letos stylově- na sněhu ...


Takže ať už jste na sněhu, doma, v práci, ať je jaro, léto, podzim, zima,
ať je pět, nebo vlastně kdykoliv,
ať je vám vždycky dobře.
Ať vás vždycky má co zahřát, ať už je to čaj, nebo něco jiného...
Přesně, jak se píše na tomto adventním čaji...