motto: Žij okamžikem, protože ta chvíle kterou prožíváš, se už nikdy nedá zopakovat...

pátek 20. ledna 2017

Buchty, nejen pro Honzu ...

Zkrátka pro všechny milovníky těch klasických,
vůbec ne dietních, buchet kynutých...
Je to klasika, kterou všichni znají.
Znají, ale ne všichni umí,
nebo se vůbec o ně ze strachu nepokusí...



Vyrostla jsem v rodině, kde se buchty, moučníky, prostě cokoliv sladkého
dělalo na každý víkend.
Nepamatuju si, že bychom jako děti neměly na neděli  něco dobrého v troubě na plechu.
Proto i každá návštěva si u nás vždycky přišla na své.
Moje mamka je za ty roky učiněná "sběračka receptů".
Stejně jako já, tuhle její zálibu opisovat, vystřihovat a zkoušet vyzkoušené,
jistojistě po ní podědila.
Příznivci zdravé stravy a dietáři by z nás určitě radost neměli, 
ale když ta "buchta ke kafi" je taková lahoda
a navíc klasika je klasika ...

Receptů na kynuté buchty máme taky na kuchařku,
ale tenhle je roky prověřený a povede se vždycky na 100%.
Díky sádlu, jsou buchty pořád měkké a pokud je ubráníte, jsou fajn i třetí den :o).
Takže opět rychle, stručně, jednoduše...

Kynuté buchty

250 ml mléka
3 lžíce cukru
30g kvasnic
2 žloutky
1 vanilkový cukr
110g sádla
citrovová kůra
1/2 kg hladké mouky
sůl

Mléko nechat přihřát, dovnitř lžíci cukru a rozdrobit kvasnice.
Pořádně rozkvedlat - nechat vykynout
Tip:Uvnitř kvásku nechávám kovovou lžičku, nevím, ale prý pak kvasnice rychleji vzejdou :o)...

Žloutky rozmícháme se zbytkem cukru, nalijeme rozpuštěné sádlo, vanilkový cukr, citr. kůru
Přidáme mouku, sůl a přilijeme vykynulý kvásek.
Zpracujeme těsto, které je hladké a nelepí se.
Nechat vykynout asi hodinku.



Pak vyválet dva válečky, nakrájet stejné kousky
/- tím odpadne lžičkou odebírat a pak teprve dělat placičky/.
 Dovnitř tvaroh se žloutkem+ s cukrem / rozinky/
nebo povidlí+ skořice+ cukr+rum nebo mák+cukr+ trochu mléka,marmeláda, nutela...
jak kdo má rád.
Uzavřít, zakulatit, dávat spojem dolů na pečící papír vedle sebe. 
Potřít dokola a shora ještě trochu sádlem.
Nechat ještě asi 15 min pod utěrkou a pak péct na 170 st asi 30 minut.
Toť vše....

Vím, že to není nic moderního, převratného, žádné raw ani cool,
Přesto se pečou staletí a snad ještě pár let budou.
Spoustě lidí pořád chutnají,
takže i Honza z pohádky by je do ranečku do světa určitě ještě bral....



Jestli zkusíte, ať chutnají jako nám...



18 komentářů:

  1. Presne tak, najlepšie buchty sú tie od mamy, neoklamané, sýte, a veľmi chutnéééé!
    U nás majú aj napriek modernému čo najzdravšiemu pečeniu stále prvenstvo :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani,přesně,maminčiny,poctivé,to jsou ty pravé,kde nikde na světě nedostaneme ;-) .Děkuji za milou návštěvu.Cukrové dny H.

      Vymazat
  2. Zrovna zítra se chci do Honzových buchet poprvé pustit :-) recept vypadá fajn, jen nemám sádlo a do obchodu se nedostanu ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Danko,to sádlo je tam jen proto,že díky tomu jsou buchty déle vláčné.Pokud dáš Heru,máslo,buchty se povedou podobně ;-).At se dílo podaří.Sladký víkend.H.

      Vymazat
  3. Hani, vypadají báječně!!! Ty Honzovy buchty!!! ♥
    (mám na ně takovou chuť :o)
    měj se hezky Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jari,není nic jednoduššího než obětovat kus víkendu a tuhle klasiku si dopřát ;-).Díky za milý komentář.Pohodové dny.H.

      Vymazat
  4. Povedly se ti - vypadají skvěle. Já jsem přesně z těch, co o nich píšeš - do buchet jsem se nikdy nepustila, protože se bojím, že by se mi nepovedly... A taky - moje tchýně pekla buchty skvělé, máma peče úžasné moravské koláče ("dvojctihodné" - dovnitř tvaroh, nahoru povidla), tak jsem zatím ani moc neměla potřebu buchty péct.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni děkuju.Vzhledem k tomu,že jsou pracnější,i já je dělám jen občas.Nejsem bohužel z těch štastných,co je umí "od oka",takže to jde trochu pomaleji,ale párkrát do roka se obětuju :-).Jinak samo děláme i koláče a i ty dvojctihodné,ale to už je jiná písnička,ještě delší...Hezký víkend.H.

      Vymazat
  5. Hani i u nás Honzovky rychle mizí.. Chlapci klasiku přímo milují😉.
    Tvé vypadají úžasně a určitě i tak chutnají.
    Krásný víkend. Z❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni,přesně,klasika,co většinou potěší hlavně chlapi ;-),u nás je to stejně.Tak poklidný víkend i k vám.H.

      Vymazat
  6. Jejda Haní, už jsem je strašně dlouho nepekla. Kluci je také mívali moc rádi a můj muž by se radoval, kdybych je zase upekla ;-). Dnes jsem mu ale udělala radost s livancema.
    Klasické kynuté buchty jsou prostě NEJ.
    Měj se hezky.
    Ala

    OdpovědětVymazat
  7. Alenko,je to hold klasika,která neomrzí a vždycky ty chlapy potěší ;-).Tak třeba příští týden si i tuhle klasiku zopakuješ.Měj se hezky.H.

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní25 ledna

    Milá Haničko,i v chaloupce mezi kopci jsme zvyklí mít stále něco dobrého ke kafi!!!Tento úžasný zvyk jsem si odnesla z domu..bábinčiny koláče,štrůdle,buchty plněné tvarohem,mákem,povidly...bábovky,táče..
    Toto nikdy nezklame☺Bábinka mě také učila,že do buchet patří sádlo do těsta,aby byly vláčné a rozpuštěným máslem potřít před pečením.
    Honzovy buchty máte Haničko nadýchané,jako peřinky!
    Také mám spoustu receptů,píšu si je ručně léta,všude ale také založených lístečků..na vyzkoušení☺
    Nedá mi to,ale musím Vám obdivovat krásný srdíčkový hrneček..moje doživotní slabost❤
    Mějte se fajn,srdíčkově zdraví Jana Š.z chaloupky mezi kopci.
    PS:...musím na Vás myslet,jak jste psala o svém snu,bydlet v té kouzelné hájence☺..moc a z celého srdce bych Vám splnění snu přála..❤nepřestávejte snít a věřit!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani,moc krásný komentář jste mi tu nechala na vždycky ;-)Tak přesně takové bábinčiny buchty tyhle Honzovky jsou.Jinak srdíčkový hrneček je na objednávku od Ježíška a taky šikovné paní Darjy,která je dokáže.
      Co se týče hájenky děkuji za přející myšlenky,ale to asi nevyjde ;-).Jinak já zase myslím na Vás,kdeže je ta chaloupka mezi kopci a proč když máte takový dar psát,psát jinak,taky nepíšete svůj blogový příběh...
      Štastné dny přeju.H.

      Vymazat
  9. Anonymní26 ledna

    Milá Haničko,moc Vás zdravím z chaloupky mezi kopci☺,která skutečně existuje!V kouzelném údolíčku,obklopeném lesnatými kopečky.Kamkoliv se chceme dostat,musíme do kopečků!!!☺
    Devátým rokem je naším domovem,v neustálé a nekončící rekonstrukci,..s obrovskou zahradou..
    spoustou práce za námi i před námi,ale také ubývajícími silami..se snahou plnit plány,tak aby se nám tady dobře žilo!
    Předtím jsme žili přes dvacet let na bytě!...no,více zase někdy!!
    Haničko,děkuji Vám za ocenění mých komentářů,moc mě potěšilo,že jste si povšimla jak píšu☺
    Píši srdcem❤ ,tak jak to skutečně cítím!!❤
    Psát blog?..svůj příběh?..Uvidíme!
    Možná je spíš mé místo právě tady..v komentářích!!Proto..kdoví!☺
    Srdíčkově zdraví Jana Š.

    OdpovědětVymazat
  10. Milá Jani,děkuji za komentář,který zase potěšil mě.Vůbec nepochybuju,že ta vaše chaloupka existuje.Je v mých představách,kde asi a vůbec...taky mám takový sen.Tak třeba někdy...
    Mějte se v té vaší chaloupce pohádkově.H.

    OdpovědětVymazat
  11. U nás se buchty pečou také:-) a recept mám podobný, někdy dávám část másla a část sádla....ale přiznávám, že těsto zadělávám bez vážení - asi to už mám v oku:-) Sama mám ráda buchty plněné ovocem - třeba nastrouhat jablíčka a přidat pudinkový prášek nebo takové švestkové buchty.....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zuzanko,děkuji moc za milou návštěvu a památku ve formě řádků.Peču ráda,ale buchty "odokáče"nedokážu.Proto volím raději tyhle osvědčené,klasické.Přeju moc hezké únorové dny.H.

      Vymazat

Děkuji moc za váš čas a chuť, přidat mi sem i pár řádků ...