motto: Žij okamžikem, protože ta chvíle kterou prožíváš, se už nikdy nedá zopakovat...

neděle 20. listopadu 2016

Předadventní štola ...

Tuhle tvarohovou dobrotu už dělám nějaký pátek...
Když se přiblíží čas vánoc,
vyhrábnu z mé hromady receptů tento osvědčený,
který u nás patří k vánocům jako vánočka...
Kupodivu ani jednu dobrotu v jinou roční dobu nepeču, vlastně ani nevím proč...
Možná aby nezevšedněla...A proto asi vždycky chutná tak dobře a mizí rychlostí blesku...


Vzhledem k tomu, že je z těch receptů-
vysypej do mísy, zamíchej, zpracuj a upeč hned-
jistota, že se nemůže nic nepovést, je téměř tutová...


Takže rychle, stručně a výsledek určitě bude mňamina...

Tvarohová štóla

37 dkg hladké mouky* 12 dkg cukru krupice * 1 vanilkový cukr* 
* 1,5 prášku do pečiva* hrst rozinek* hrst posekaných ořechů
*1 vanička kandovaného ovoce/ nemusí být/ vše smíchat...
k tomu přidat: 1 tvaroh* 15 dkg rozpuštěné Hery * 2 vejce * 2 lžíce rumu 
*citronová kůra

Vše promícháme a na vále vytvoříme dva válečky na šířku plechu / spíš delší a užší/.
Pečeme v předehřáté troubě hned na 170st. asi 40 minut dorůžova /hodně nabydou a roztečou/.
Ještě horké potřeme rozpuštěným máslem a hodně pocukrujeme.
 
 

Letos jsem ji pekla o nějaký den dřív, většinou bývá až na Mikuláše,
ale tohle mlhavé počasí mi ji nějak připomnělo...
Vzhledem k tomu, že oba válce zmizely raketovou rychlostí i přes to, 
že jsme dávala na stůl kousky málem na příděl,
na Mikuláše je téměř jasné, že bude repríza...




22 komentářů:

  1. Juu, tak to je nadhera, urcite vyzkousim, tyhle vse-dohromady-recepty mam rada, tak snad to vyjde. Pekny den. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marcelko,takové recepty u mě převládají.Za málo času a peněz a taková dobrota ;-) Sladké dny.H.

      Vymazat
  2. Mám jeden německý recept na štolu, ale ten Tvůj určitě vyzkouším. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marie,receptů je mraky,ale já mám ráda jednoduchost ;-)Přeju,at se povede.H.

      Vymazat
  3. To vypadá jako pohodlný recept, možná taky vyzkouším. Pěknou neděli, Karla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Karli,jé,vzpomínám na moji zlatou babičku Karličku...byla výtečná kuchařinka,mělěla by radost,že mé recepty zkouší tolik lidiček ;-).Za zkoušku člověk nic nedá...Děkuju H.

      Vymazat
  4. Zrovna mám v ledničce tvarohy a přemýšlela jsem co s nimi, tak tohle vyzkouším. A ono to drží tvar jo? Já bych měla tendenci to dát do formy :-))) Hezkou neděli D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dani,jj.přesně jeden se hodí ted.Jinak tvar to drží,jen nabydou a maličko roztečou.Do formy určitě nemusí.Jako záviny stačí dát dvě nohavice a je to...Dřív jsem na délku plechu dělala jednu a byla zbytečně obrovská.Takhle jsou dvě a nemusí se tak otevírat pusa :-).Tak at vám třeba chutná...H.

      Vymazat
  5. Hani tak ta voní až k nám.. Moc děkuji za recept a já ji ráda vyzkouším.
    Přeji ti krásnou a pohodovou neděli. Z❤❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zdeni,už nevoní,už je sež... :-)Na Mikuláše bude určitě nová.Jsem ráda,že recept zaujal a já myslela,že ho většina zná.Taky klidnou neděli.H.

      Vymazat
  6. Štolu jsem ještě nikdy nepekla. Takže asi další věc, kterou si píšu mezi "chci zkusit"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Stáni,je vážně jednoduchá,to půjde... ;-).H.

      Vymazat
  7. Myslím , že peču ten samý recept - a jak píšeš - nemůže se nepovést :-)) MŇAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Ivi,určitě tento recept je stálicí pro hodně kuchařinek ;-).Sladké předadventní dny.H.

      Vymazat
  8. Mňaaam. Štolu miluju, ale ještě jsem ji nepekla. Z receptu na těsto na štolu (velmi podobného) dělám totiž vánočku. Nedělávám typickou kynutou. Že bych ji tedy na toho Mikuláše taky upekla?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Petro,tak třeba aspoň takto může Mikuláš donést nové překvapení ;-).Tak ať se případně dílo podaří.H.

      Vymazat
  9. Hani, peču ji hodně. zrovna teď ji mám zabalenou na uležení na zítra. normálně to u téhle nedělám, ale zkusila jsem ji ještě polít máslem a posypat cukrem a nechat zaležet.
    Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Majko, přesně,jak píšeš, i já mám v receptu, jsem zvyklá horké ještě potřít máslem a hodně pocukrovat. Tak ať chutná, nejen v tento předvánoční čas. H.

      Vymazat
  10. Hanko, tak jsem dneska vyzkoušela a štola je fakt jednoduchá a velmi jedlá (manžel se synem právě zlikvidovali přes půl "nohy" jako moučník po obědě)

    OdpovědětVymazat
  11. Doufám, že nebude vadit, že recept zveřejním i na svém blogu (dala jsem samozřejmě odkaz, odkud jsem čerpala). A mimochodem fotky máš lepší ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé,Stáni,to mám radost,že štola chutnala.Vůbec za nic se nezlobím ;-) děkujuuuu.Krásné adventní dny.H.

      Vymazat
  12. Anonymní13 listopadu

    Wau... Děláš mi chutě Hani... :D
    Káťa

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za váš čas a chuť, přidat mi sem i pár řádků ...