Ne, určitě vás dneska nebudu zkoušet z hádanek
a nebojte se, na zkoušky z češtiny a moravštiny taky nedojde.
A vážně čtete dobře, překlep nehledejte,
ani na čundr vás s sebou dneska nezvu,
nikam nepůjdeme, zůstaneme v teple
a to doslova,
zvu vás totiž tentokrát jen k nám do kuchyně...
Zjistila jsem už dávno, že na odreagování moje
i radost mých blízkých doma,
mám už odzkoušený recept.
Stačí, abych zapátrala v paměti
nebo vybrala nevyzkoušené
a na chvíli se změnila v pekařku...
Ano, přesně,
dnes vám nabízím zase po dlouhé době jeden recept
ze svého odzkoušeného repertoáru,
který zabírá bezpečně a velice rychle
na všechny chutě...
A protože jsem to já,
nic nedělám většinou jako ostatní,
tak i obyčejný štrúdl se jmenuje u nás jinak
a občas se nepeče z listového těsta,
ale z Pohlreicho- šéfovského rychlo těsta,
které mě dostalo právě svou jednoduchostí...
Stačí vážně jen:
12 lžic polohrubé mouky
10 lžic mléka
2 lžíce oleje
trochu prášku do pečiva
jedno vejce na potření shora
dovnitř ideálně jablkovou klasiku
a jedna nohavice může být za pár chvil je na světě...
Jestli ovšem máte stejně jako já doma milovníka tohoto nejjednoduššího moučníku,
doporučuji určitě hned suroviny zdvojit
a stejně to bude málo...
Vím, že receptů na štrúdl je kopa,
ale mě dostane v kuchyni vždycky jednoduchost
a když náhodou chybí listové těsto,
pohodově jej těchto pár surovin zastoupí...
Takže kdo máte chuť,
spravit si třeba i náladu něčím sladkým
a mega rychlým na výrobu,
doporučuji zkusit.
Já už mám odzkoušeno,
že u nás doma se taky mění velikost úsměvu
úměrně s počtem upečených nohavic,
tak to zkuste třeba i vy...
A nakonec ještě dlužím přece jenom rozuzlení názvu..
Takže proč právě čúdr?
Protože v době,
kdy se formovala celoživotní slabost mého muže pro tuhle jablečnou klasiku,
bylo patrně slovo "štrúdl" dost těžko vyslovitelné,
tak právě ten "čúdr", coby malý kluk, prostě řekl asi rychleji
a už mu tohle pojmenování prostě zůstalo...
Tak až vám třeba dojde dech
a úsměv z tváře se bude pomalu vytrácet,
vzpomeňte si třeba na tuhle naši sladkou klasickou dobrotu,
která i obyčejný den plný starostí
aspoň na chvíli změní jedním kousnutím...
Občas přijdou dny,
kdy bude potřeba si vytvořit vlastní slunce v sobě
a nebojte, všichni je v sobě máme...
❤
Tak do toho se zítra pustím a už se těším na výsledek. Díky Jiřina z N.
OdpovědětVymazatHani, vypadá moc dobře. Já se přiznám, že štrúdl vlastně vůbec nepeču, protože tím nás v míře dostatečné zásobuje moje máma. Dělá ho buď z listového těsta nebo z tvarohového a v poslední době z sádlového. Ale tenhle recept myslím taky nezná. Možná ho někdy vyzkouším sama...
OdpovědětVymazatMěj se fajn
Určitě vyzkouším ten cudr.
OdpovědětVymazatZkusím tento recept. I když mám taky docela dobrý recept od mamky a ta říkala, že je to recept od kuchty z fary :-).
OdpovědětVymazatMěj se hezky a přeji pohodový víkend!
Hanka
Hani, těsto vypadá krásně, vláčně a čúdr z něj je povedený. Určitě někdy vyzkouším, recept je jednoduchý.
OdpovědětVymazatPřeji klidný víkend. D.
Tak čúdr má u nás úspěch vždycky - sladký, slaný, hned je fuč :o)
OdpovědětVymazatHani, ten tvůj vypadá skvěle.
Přeji hezký večer, Helena
Hanko, to těstíčko na štrůdl neznám, ale musím vyzkoušet. Miluji jednoduché recepty, které nemají 100 ingrediencí a pak krajové speciality. Mějte se hezky. Jablkovému čúdru zdar! Zdraví Iwka
OdpovědětVymazat... děkuji za recept, krásné fotky a milé povídání. Pohodové dny Miluška
OdpovědětVymazatAhoj Hani,
OdpovědětVymazattento recept na těsto neznám, ale líbí se mi pro svoji jednoduchost, takže bych ho mohla vyzkoušet.
Měj se krásně,
Hanka z ciculka.cz
PS: u mě na blogu právě probíhá soutěž, tak tě zvu:-)
Hani, super rychlovka. Určitě vyzkouším:-)
OdpovědětVymazatDěkuji všem že srdce❤že jste mi tu milé řádky zanechali. Snad i tenhle nový recept někdy vyzkoušíte...
OdpovědětVymazat