středa 11. listopadu 2020

Martinská tradice ...

 Dnešní magické datum plné ostrých jedniček je dnem, 
který si stejně jako pár dalších, pamatuje většina z nás...
Přijede? Nepřijede?
Otazník na tento den každý rok...
Tak letos nepřijel, i když mrazivý den už byl.
Všechno je jinak, asi i ten Martin...


A tak když se zdá, že všechno je jinak,
není nad tradici...
Něco, co můžeme udělat navzdory předpovědím,
dopřát si jen díky tomu, že chceme a můžeme,
letos, jako vloni, jako před léty
záleží jen a jen na nás...

Tak přesně proto, i když sníh nám Martin nenasypal,
pustila jsem se do tradice,
která se v naší rodině dědí,
 od vždycky, ale jenom na Martina...


Pustila jsem se do Martinských rohlíků,
tradice, co musí prostě být...
Přináším recept i vám,
co kdyby náhodou...

Povedou se, ručím za ně,
jsou moravské, poctivé,
rychle vytvořené
a u nás vždycky jen mákem plněné...




Tak tedy pro ty, kteří se nechají zlákat:
na tuhle NEKYNUTOU Martinovu dobrotu budete potřebovat:

1/4 l teplého mléka, 1 lžíce cukru, 1 kostka kvasnic- 
-udělat kvásek a nechat jej vzejít

mezi tím smíchat:
1 lžíci cukru, 2 vejce, 2 dcl oleje
k tomu:
60 dkg hladké mouky, prášek do pečiva, sůl
a vykynulý kvásek

Ze všeho umíchat těsto a IHNED rozdělit na 8 dílů.
Každý rozdělit na 6 výsečí.
Dovnitř dávám mák spařený mlékem, cukr, skořici...
Nahoru potřít vejcem...

Upečou se na 180st a bude jim stačit jen 15 minut 



Určitě nevadí, že je dneska už těžko stihnete vyzkoušet,
myslím si, že budou chutnat určitě kdykoliv,
klidně i o pár dní později
 a třeba později i právě těmito podkovami toho Martina s bílým koněm přilákáte...




Tak ať se případně podaří,
ať je vám v tomhle mrazivém a mlhavém čase všem hlavně dobře,
nejen s pusou od husy nebo od sladkých rohlíků,
nezapomínejte si dělat radost, kdykoliv.
Nezapomínejte na tradice,
nezapomínejte na to, že nikdy není pozdě s jakoukoliv tradicí začít.
Třeba jako já letos, rozdat pár obyčejných Martinských podkoviček těm,
kteří tuhle tradici vůbec neznají a tuhle sladkou dobrotu ochutnali dokonce poprvé...


Určitě to za to stojí, udělat něco jen tak,
vždyť není lepšího pocitu radosti, 
než udělat radost někomu, kdo to vůbec nečeká...


Tolik radosti se zašlápne úplně zbytečně,
protože lidé většinou koukají do výšky
a nevšimnou si toho, co jim leží u nohou...




12 komentářů:

  1. To bych si dala! klidně i teď večer. jsi moc šikovná a rodinku rozmazluješ!!! Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  2. Hanko, vypadají skvěle. Podívám se, jestli zítra dostanu mák, a možná bych je zkusila. Stejně budeme mít martinskou husu až v sobotu :). Vzhledem k tomu, že tvarohová štola podle receptu do tebe je u nás velký předvánoční favorit, tak věřím, že nám budou chutnat i ty rohlíčky.
    Hezké dny

    OdpovědětVymazat
  3. Haničko, vypadají opravdu k nakousnutí. Mám jeden recept, ale nevím, jestli nevyzkouším nějakou novinku - třeba od tebe...
    Měj příjemné dny, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Mamka na ,,Martina" vždycky pekla martiňáky a já tu tradici dodržuji. Vlastně musím. Martinové máme v rodině dva.
    Máš ty Tvoje jako vysoustruhované !
    Hezké dny, Hanko !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Anonymní12 listopadu

    Martinské rohlíčky vypadají úžasně. Zkusím udělat v sobotu, abych udělala radost všem doma. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  6. Hani, letos jsem je nepekla, nějak jsem to nestihala. Ty tvoje vypadají fakt k nakousnutí, mňam :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  7. Tak jsem tu pořád nacházela na blogu fotografie s rohlíčky. Tuhle tradici jsem vůbec neznala. A teď na ni mám i recept .-) Ty je máš ukázkové.

    OdpovědětVymazat
  8. Anonymní18 listopadu

    Po pravdě, u nás se Martin a jeho tradice nedrží, je to možná krajový zvyk. Ale rohlíčky vypadají báječně a určitě jsou výborné, tak si recept zkopčím a asi to zkusím i s tvarohem, ne totiž každý je na mák. Hezky jste to nafotila a popsala. Hanka ☺

    OdpovědětVymazat
  9. Omlouvám se všem, ale odepisuji už s dlouhým zpožděním, tak to vezmu pro vsechny...
    Děkuji moc, za chuť strávit pár chvil nad sladkými podkovami Martina.
    Kdo zkusil, snad měl o to větší radost.
    Opatrujte se, ať zvládáte tyhle zvláštní dny co nejlépe a tak, jak si přejete...

    OdpovědětVymazat
  10. Teda vypadají báječně, recept si ukládám, až přijdou vnuci, mohla bych je upéct.
    Hani opatruj se.
    Ála

    OdpovědětVymazat
  11. Haní, rohlíčky bych hned slupla. Pět, šest, sedm, jedenáct. Kdo by to počítal?!!! K tomu svatomartinské růžové víno jako dnes a zhola nic by mi již nechybělo. S
    PS 1: dnes jsem byla v "naší" pekárně a koupila Jihlavské koláčky (s tou vynikající náplní) a linecká kolečka s luxusní náplní.
    PS 2: Věřím, že jim moooc chutnali!
    Mějte se prima
    K.

    OdpovědětVymazat

Děkuji moc za váš čas a chuť, přidat mi sem i pár řádků ...