sobota 9. prosince 2017

Bezmáslová vánočka ...

Zase jsem jednou zkusila něco nového,
někdy jindy, v neobvyklou dobu,
podle nového receptu...
Každý rok peču v době adventu a kolem Mikuláše -Štolu.
je to rychlá varianta místo náročnější vánočky...

Letos jsem narazila ale na další výzvu,
recept na vánočku, kde není ani gram tuku.
Nemusím určitě popisovat, proč mě v době ceny másla 55 Kč tedy tolik zaujala...
Náhradou je tam ale obyčejná smetana na šlehání- šlehačka...
Tudíž by to mohla být vlastně i 

Šlehačková vánočka

jinak na rozpisu není nic zvláštního,
je potřeba jenom:

0,5 kg hladké mouky
1/4 l šlehačka- tekutá z kelímku
1 kvasnice
50g cukru
2 vejce+ 1 bílek / žloutek na potření/
sůl

Nakonec hrst rozinek 
a mandlových plátků -až nahoru...

Já jsem nechala kynout asi jen 1,5 hodiny, bez promíchávání těsta.
Když peču klasickou vánočku na vánoce, běžně promíchávám i 2x 
 a nechám znovu kynout i 4 hodiny.
Nyní jsem to neudělala a nakonec jí to nijak na kráse, ani na chuti nic neubralo...
Pletla jsem tentokrát naráz z osmi pramenů,
běžně pletu z devíti, každé patro zvlášť...
Potom nechat ještě asi hodinku kynout na plechu,
 nakonec pomazat žloutkem.
Péct na 180 st- 10 min,
potom na 160 st asi 45 minut.


Myslím, že se tahle šlehačková krasavice podařila,
oproti klasické s máslem se mi zdá více nadýchaná, není tak tuhá.
A navíc to máslo, jde nakonec stejně namazat nahoru, až když ji koušeme...




Chutnají nám obě, každá jinak,
takže mám další dilema na předvánoční pečení, jakou že letos tedy upeču sobě a rodičům,
aby byla domácí na Štědrý den, jako každý rok...




Tak jestli tuhle neklasickou neznáte, zkuste a můžete pak přemýšlet třeba taky...
Mějte se sladce, adventně
a pokud vánočku koupíte, i tak vánoce budou, nebojte...





18 komentářů:

  1. Vypadá náramně. A za pletení z 8 pramenů najednou máš můj obdiv.
    Hezkou sobotu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, všechno je jednou poprvé,ještě že přítel google je po ruce vždy :)).
      Hezké adventní dny.H.

      Vymazat
  2. Já nejsem schopna uplést vánočku ze šesti a ty ji máš rovnou z osmi!! :-)) Vypadá dobře, ale asi se do ní pouštět nebudu, abych pak neřešila, kterou upéct ;-) Hezký večer Hani, D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dani,přesně ;)).To je aspoň rozhodnutí-super :))Právě díky takovým rozhodnutím budou mít aspoň pekaři víc radost.Užívej si předvánočních dní.H.

      Vymazat
  3. Z osmi jsem ještě nezkoušela, ale docela mne to zajímá, musím nahledat nějaký video. Vždy vánočku dělám máslovou, ale tuhle šlehačkovou si ukládám a vyzkouším ji během roku Hani.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Alenko, taky jsem musela na školení :)).A ať se ti ta máslová letos zase podaří.H.

      Vymazat
  4. Recept si opíšu, stojí za vyzkoušení. Ta Tvoje vypadá lákavě.
    Hezkou druhou adventní neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani,děkuji.Budu ráda,když bude chutnat.Užívej si další dny adventu.H.

      Vymazat
  5. Hezký adventní podvečer. Vypadá lákavé a recept je zajímavý.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  6. Milá Hani tvoji štolu peču pravidelně a máme ji moc rádi.
    A tak moc ráda vyzkouším tuto krasavici.Moc děkuji za úžasné recepty.Mej se moc krásně.Z ❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Zdeni, jsem moc ráda,že se i u vás stala Štola tradicí a Bezmáslovka zaujala :).
      Měj se taky moc fajn.H.

      Vymazat
  7. Hani, ta vánočka vypadá opravdu skvostně! Peču klasiku, podle receptu od mamky a asi i od babičky, ale tuhle se rozhodně ukládám.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko děkuji.Budu ráda,když můj recept někdy třeba vyzkoušíš.Měj moc hezké další adventní dny.H.

      Vymazat
  8. Páni, vypadá překrásně! Máš můj obdiv!
    Přeji krásný adventní čas, Klárka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klári, nic na ní není ;).Tak třeba taky,jednou...
      I k vám přeji pohodu a klid.H.

      Vymazat
  9. Hani, vypada skvele, ja se jich obecne bojim, ze je neumotam, natoz z osmi! Dala bych si ji hned. Hezky vecer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, umotání je v pohodě.Já mám největší adrenalin,aby zůstala stejná, jako když ji dávám do trouby.Někdy na ni zapůsobí zemská přitažlivost jen z jedné strany.Ale jedlá je vždycky:)).Hezké adventní dny i k vám.H.

      Vymazat

Děkuji moc za váš čas a chuť, přidat mi sem i pár řádků ...