sobota 11. února 2017

Domácí máslíčko ...


Před časem jsem zahlédla kdesi na netu tip,
jak udělat doma máslo.
Protože cena té pravé kostky v obchodě za poslední dobu zdražila do astronomických výšin,
rozhodla jsem se pro pokus...


Nadchla mě jednoduchost,
ztratit jsem mohla jen peníze za dvě šlehačky...


Naštěstí se- pokus- omyl nekonal
a asi po 5-10 minutách šlehání ponorným mixerem, jsem měla máslovou hmotu.


Slila jsem oddělenou syrovátku 
a namočenou rukou jsem jen uhladila hrudku másla.


Ze dvou šlehaček jsme rázem měla 220 g másla jako sen...
Je malinko sice chuťově jiné, možná navíc ještě jemnější než to kupované,
ale nám chutná moc...


Takže jestli máte rádi chuť másla, zkuste si vyrobit třeba tohle domácí, jako já ...




26 komentářů:

  1. Hani, znám a dělám, máslo má báječnou jemnou chuť a jak píšeš, ceny se závratně zvedají :o)).
    Tak dobrou chuť.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali,děkuju,chutná vážně dobře.Takže domácímu tvoření zdar ;-).Hezký víkend.H.

      Vymazat
  2. Znám a občas i dělávám. Občas se dá u nás koupit i 40% šlehačka, S tou to jde samo. Myslela jsem původně, že se syrovátkou zadělám chleba ( podmáslový ), ale to podmáslí ve mně zmizelo dřív, než jsem to stihla celé domyslet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za návštěvu a komentář.Syrovátku jsem taky upila a zbytek šel do perníku ;-).Pohodové dny.H.

      Vymazat
  3. Já jsem domácí máslo udělala kdysi omylem :-) - přešlehaná šlehačka... Jen upozorňuji, že mně tenkrát zbytek chytil plíseň. Asi jsem nedodržela úplně čistotu výrobního procesu... Tak už jsem to pak nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni,taky se mi to kdysi stalo,jen jsem netušila,že stačilo málo a místo na pohár, mohl být namazané chleba :-).S výdrží uvidíme,celkem rychle mizí.H.

      Vymazat
  4. Jednou jsme taky přešlehala šlehačku. Ceny másel jsou opravdu přemrštěné. Hlavně, že chutná. Hani, mějte se hezky D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně,ta cena je šílená,ale zase je to aspoň máslo...Taky hezký víkend přeju.H.

      Vymazat
  5. Tak takéto masielko robievala moja svokra, mali sme ho stále a dokonca z vlastnej smotany (mala kravičku). Má naozaj trocha inú chuť ako to kupované, ale lepšiu, zdravšiu :-)
    Narobila si mi chute, musím skúsiť urobiť zo šľahačky aj ja :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda,že dělám chutě až za hranice ;-).Já vůbec netušila,že by to mohlo být tak jednoduché.Tak at se dílo podaří.H.

      Vymazat
  6. Hani, to musím vyzkoušet, zní to jednoduše! Cena a kvalita másla u nás je dost tristní, občas se mi povede zajet do Německa a nakoupit, to je jiná káva...
    Přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, přesně- zní i je to jednoduché. Za zkoušku člověk nic nedá. taky přeji pohodový zbytek víkendu a děkuji moc za návštěvu. H.

      Vymazat
  7. Hani, take se na nej chystam, verim, ze bude vyborne. Pekny vecer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marci,to určitě zkus,není nad domácí-kde co ;-)Měj se krásně a díky za řádky.H.

      Vymazat
  8. Anonymní12 února

    Milá Haničkou,také "tluču" másílko☺ k tomu peču chleba,housky nebo loupáky☺..a to je teprve dobrota!Nic jiného není potřeba,jen zavřít oči a vychutnávat!!
    ..jako za starých časů si připadám..
    Z chaloupky mezi kopci srdíčkově zdraví Jana.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani,já to říkám pořád,jsme holky šikovný,co se nebojíme žádné výzvy :-).Ty loupáky bych zkusila,ale nemám ten recept.Poslala bys?Děkuju a zdravím chaloupku.H.

      Vymazat
    2. Anonymní14 února

      Milá Haničko,to víte,že se ráda podělím o recept na loupáčky☺
      Tak si pište:
      40dkg hladké mouky
      180ml mléka
      7dkg másla(lze i hera,zlatá haná)
      1,5dkg droždí(tj.asi čtvrt kostky)
      1vejce
      5dkg mouč.cukru a trošku vanilkového,citr.kůru,špetka soli
      Já postupuji tak,že si mouku přeseji do mísy,do důlku rozdrobím droždí,posypu částí cukru,zaleju vlažným mlékem a nechám vzejít kvásek pod utěrkou na teplém místě.
      Pak přidám všechny další ingredience,máslo nahřeji.
      Vypracuji těsto,vláčné,tak akorát☺
      Můžeme nechat pracovat pekárnu☺ ,já ale raději cítím,co těsto potřebuje..takže jako kdysi..ručně,poctivě!Dáme do teplíčka dobrou hodinu kynout.
      No a pak těsto rozdělíme na 12 kousků,které vyválím ve válečky a stočím do rohlíku.
      Naskládáme na plech,dalších 10min.necháme kynout,pak potřu rozšlehaným vejcem a posypu mákem.
      Upečeme,já asi 15min.při 180st.
      Ať se podaří přeji!!☺
      V chaloupce mezi kopci to dnes voní jablečným štrůdlem!Jana.

      Vymazat
    3. No Jani,Vy jste poklad největšííí ;-) .Určitě zkusím.Mějte se sladce a ještě jednou děkuji moc H.

      Vymazat
    4. Anonymní14 února

      ❤ ..a kdyby něco poradím,ale vzhledem k tomu,že jste "holka šikovná",tak si myslím,že si poradíte!!!J.

      Vymazat
    5. děkujiii,snad to dám ;-)H.

      Vymazat
  9. Hanko tvoje maslo vyzera senzačne a tiež tak aj chutí...viem lebo ho tiež sem tam robím. Len sa mi nepodarilo ešte urobiť také množstvo ako píšeš :-( možno robím niekde chybu. Mne z dvoch šťahačiek výjde tak max. 160gramov. Ahoj maj sa krásne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc za milou návštěvu a komentář.Šlehala jsem na začátku na míň otáček,pak rychleji.Možná,netuším ;-).Máslově pohodové dny.H.

      Vymazat
  10. Hani, a když ho dáš do formiček, stačí i od bonboniery a v létě při grilování malou kostičku vyloupneš na horké maso, je to moc dobré. Dávám do něho tedy ještě bylinky. Jsi šikulka . Pá Věrka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věri a já myslela,že jsem objevila Ameriku ;-) a to kdekdo zná...S tou grilovačkou to vidím už ted úplně barvitě...Díky za tip.Pozdravení všem přes kopce posílám.H.

      Vymazat
  11. Taky se mi jednou povedlo omylem udělat máslo, když jsem přešlehala šlehačku :D
    Máte pravdu, cena másla je vysoká, vždycky čekám až bude Jihočeské v akci, jinak bychom se asi nedoplatili. Takže určitě vyzkouším.
    A můžu se zeptat, dá se dobře mazat? Přítel je totiž zvyklý na Ramu nebo Creme Bonjour, které se sice dobře mažou ale s pravým máslem nemají nic společného, a u jihočeského se vždycky zlobí že nejde mazat když se vyndá z lednice :D
    Děkuji a mějte se hezky, K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle máslo je jako to pravé, bohužel z lednice mazat nejde. Musí se nechat trochu povolit, ale to je přesně to, co dělá máslo máslem:o)).
      Tak ať se případně povede ke spokojenosti.H.

      Vymazat

Děkuji moc za váš čas a chuť, přidat mi sem i pár řádků ...