sobota 17. prosince 2016

Jak se peče u nás...

Každoročně před vánoci to u nás vypadá jako v cukrárně...
Časem jsme s mamkou naše pečení povýšily na skvěle do sebe zapadající spolupráci.
Každá tvoříme základy doma.
Já peču perníky,


a většinu nepečeného,
nového i moderního cukrovíčka...



Ona upeče lety prověřenou klasiku,
některé recepty pamatují její svatbu,
jako třeba tyhle ořechová srdíčka s růžovou marmeládovou polevou...



Každý rok ji brzdím, protože pak to zdobící finále bývá nekonečné...


Spousta druhů, počet menší,
co tvar, to jiné těsto, náplň, zdobení...


Vše skládáme do krabic a pak,
pár dní před svátky jeden den, se obě sejdeme 
a máme dokončovací den...
U koled, v klídku a pohodě, vzpomínáme na roky předchozí a na babičku,
která nám vždycky pomáhala a lásku k pečení jsme po ní zdědily asi obě...
Co by nám asi řekla, kdyby nás viděla, jak jsme za ty roky sehrané.
Vždycky vzpomeneme na naše poslední pečení,
kdy už jen hlídala, únavou usínala u trouby a pár plechů neuhlídala...
Jak se mamka tehdy zlobila a co bychom teď i za cenu černých plechů daly,
kdyby s námi babička aspoň na jeden den mohla zase být zpět...
A tak vzpomínáme  a obě plníme, zdobíme a největší chuť máme na maso :o)


Ještě že máme ty venkovní schody, které občas vychází jako skvělý mrazák zdarma...
Co plech, to jiná chuť..
No a na finále-
jsou toho plné schody, venku a pak vevnitř ...






Bývá jich dohromady kolem pětadvaceti druhů, i víc,
ale neděste se, jsme na to tři rodiny a navíc, 
jak říká mamka, ty ukryté krabičky v mrazáku,
jsou pak skvělým zpestřením letních grilovaček...
A navíc jak říká, když je to jen jednou do roka a ještě ji to zatím i baví,
tak to jde skoro samo:o).

A které cukroví u nás vede?
Vůbec ne žádné klasické, ale u nás je už stálicí a mizí jako první z každého talíře.
Proto jako jediné dělám já i mamka, aby náhodou nebylo málo...

Kokosová nepečená roláda...

Přidávám recept, který se dá zvládnout i v jednom večeru...

2x BEBE sušenky- rozemlet
15 dkg cukru
3 dkg kakaa
1 vejce
5 lžic rumu
Náplň:
15 dkg másla
15dkg cukru
5dkg kokosu
hlt rumu

Těsto i náplň rozdělit na tři díly, 
vyválet těsto na pečícím papíře posypané cukrem, na to náplň
Srolovat, nechat vychladit a pak rozkrájet na kolečka...



A co vy a pečení?
Pečete, jen že se to čeká a patří to k vánocům, nebo protože chcete?
Každopádně dělejte i to cukroví, jen když budete vy sami chtít.
Protože ono to, že vás to nebaví, nakonec i na tom cukroví bude poznat.
Myslím si, že než mít spálené linecké a třeba rohlíčky, co nikdo nejí,
je lepší pochutnat si třeba na skvostně vyuzené "šrutce" masa,
co někdo vyudil s láskou třeba pro vás...


12 komentářů:

  1. Anonymní18 prosince

    Milá Hani,tak přesně tak to vypadá u nás..."cukroví,kam se podíváš"☺
    Jen peču sama..každému z mých milých co má rád❤ klasika ale nesmí chybět,to by nebyly vánoce!
    Nejdříve ale mizí také nepečené cukroví.
    Máte pravdu,péct je potřeba s láskou a musí to bavit,výsledek je pak zaručen.
    Krásně vzpomínáte na babičku,také bych dala nevím co...kdyby to tak šlo vrátit❤
    Z chaloupky mezi kopci Vás srdečně zdraví a klidný vánoční čas ve zdraví a pohodě přeje Jana Š.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Jani z chaloupky mezi kopci ;-) děkuji moc za návštěvu a krásný komentář.
      Je fajn,udržet si v této rychlé tradice,které nezmizí...a jednou,bude zas na co vzpomínat.Sladký předvánoční čas přeju.H.

      Vymazat
  2. Milá Hani, tak nějak si představuji ty naše babičky jak sedí na obláčku. A jsou pyšné na ty své holky.😉..Také s láskou vzpomínám nu tu svoji..Já peču po troškách již několikátý den a užívám si to.. Koledy, svíčky a hlavně pohodička.Hani přeji ti krásnou adventní neděli. Z❤❤

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zdeni,přesně,není nad to,v klidu,pohodě,aby nás to dělání těšilo a hřálo u srdce.Tak at ta pohoda je co nejdéle.Krásné předvánoční dny.H.

      Vymazat
  3. Téda Hani, vy jste krásně sehraný team :-)) Babičky se na nás určitě dívají, o tom nepochybuju :-)) Krásnou čtvrtou adventní neděli D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Dani,taky tomu věřím,že to vidí,jsou s námi a vedou našeruce.Taky k vám přeju pohodu a klid.H.

      Vymazat
  4. Ahojky Hani, teda vy jste manufaktura :) máte to krásné. A recept na roládu ráda vyzkouším, už jsme celkem zabydlený v novém :) pa,pa, zdravíme k Vám.. Zilvarovic K.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé Katy děkuju,tak to je úžasný,že už jste ve vysněném,to budou vánoce ;-).Moc pozdravuj všechny a užijte si krásné svátky.Snad konečně budou i bílé.H.

      Vymazat
  5. Máte to krásné (a ty rohlíčky - vlevo na třetí fotce odspoda, kdykoliv je u někoho uvidím na tácu s cukrovím, můj výběr je jasný - mám je moc ráda, ale u nás se nikdy nedělaly).
    Já dělám 9 druhů - kombinaci chutí mých mužských a mojí. Peču protože chci a docela ráda. Největším hitem u nás jsou vosí hnízda a já mám ráda marokánky, ovocné "špízy" a oříškové pusinky. A kokosový salám...
    Hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Stáni,přesně,ty ořechové rohlíčky,na to pařížský krém a čokoláda...hmmm.to je sen ;-) i moje oblíbené,klidně recept pošlu,stačí posl.mail :-).Ten výběr co píšeš je skvostný,určitě s láskou dělané věe.Poklidný poslední adventní týden.H.

      Vymazat
  6. Teda to je druhu, a jakych! A jak vypiplanych! Tady je videt, ze vas to opravdu tesi:-). Hezky vecer. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Marcelko,díky za pochvalu,jj.baví nás to a je fajn,že i všem kolem pak chutná.Vím,že jsme megalomani,ale je to tradice,tak proč si to každý rok s mamkou neužít,dokud můžeme.Voňavý předvánoční čas.H.

      Vymazat

Děkuji moc za váš čas a chuť, přidat mi sem i pár řádků ...