pondělí 4. dubna 2016

Sladcí ušáci ...

Už jsem toho za život upekla řádnou kopu, 
ale pořád někdo vymýšlí něco nového a já pořád zkouším nové a nové dobroty.
Vaření dělám z "musu" ;-) , ale pečení mi dělá radost.
Když jsem zahlédla tento vychytaný řez, musela jsem ho vyzkoušet.
Sice až po velikonocích, ale k jaru se ještě nějaký čas dokonce i hodí.
Je to nakonec úplně obyčejné třené těsto, upečené ve formě na srnčí hřbet, nebo chlebíček,
prostě úzká a vyšší forma, ne plech.


Jediná vychytávka je v tom, že dopředu asi ze třetiny je potřeba upéct placku
a z ní vykrájet třeba "ušáky"...


Ty potom naskládat na sebe a postavit do formy.
Okolo pak stačí jen nalít zbytek světlého těsta a upéct.



Já jen nevychytala objem těsta, dělala jsem dávku jako na muffiny,
takže mí králíci nemají shora ještě světlý vrch.
Ale pro příště jsem upravila poměr a budou dokonalí, tak jako chutnají.
Těsto mám vyzkoušené, dětí nejoblíbenější...
Je dokonale vláčná, žádná dusivka,
můj tatka vždycky říká: " to je ta dobrá, mokrá, tu mám nejraděj".
Takže na příště osvědčenou, tuto už upravenou zdvojenou dávku: 
4vejce,1zakys.smetana,120g vody,120g oleje smíchat
k tomu: 360g hl.mouky,200g cukru,1vanilk.cukr,1pudinkový prášek,sůl,1,5lžičky sody
trochu kakaa na obarvení králičího těsta...
Péct na 180st asi 40min.

A když jsem dnes na té králičí notě, zkoukla jsem přírůstky v králíkárně u naší babičky...







Škoda, že všechny mimina vždycky tak rychle vyrostou ...

8 komentářů:

  1. Vypada to vyborne, i mali usaci:-). M.

    OdpovědětVymazat
  2. Jéé to je úžasný recept, to musím vyzkoušet. Přesně jak Hani píšeš, někdo neustále něco vymýšlí a já pak peču a peču, a jím to :o))).
    Ušáčci jsou nádherní.
    Měj krásné dny.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo a kynu a kynu...no ale co už,když je to tááák dobrý...
      Sladké dny ;-).H

      Vymazat
  3. Haničko, vypadá to moc zajímavě. Také se pokusím upéci.
    Králičí mláďátka jsou také nádherná. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji,taky určitě zkuste,je to úplně obyčejná lehká buchta,jen trochu dle mých dětí "vytuněná" :-).Určitě jde použít jakékoliv třené těsto,jen odpovídající množství...
      Krásné jaro.H

      Vymazat
  4. Hani, ušiaci sú super. Aj sladkí, aj živí. :)
    Dík za návštevu u mňa. Maj sa krásne. D. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky já moc děkuju i za to,že se ke mně budete vracet ;-),stejně jako já pro řádky ve slovenštině ;-).H

      Vymazat

Děkuji moc za váš čas a chuť, přidat mi sem i pár řádků ...